Circulaire economie: Hoe gaan we daar naartoe?

Een introductie van de opkomst van circulair ontwerp

In dit onderzoek schrijf ik over de vervuilende lineaire economie, en hoe we als consumenten duurzamere keuzes kunnen maken. Ook onderzoek ik wat er al is en waar we als ontwerpers van kunnen leren. Het is een introductie naar circulair en modulair ontwerpen. Daarnaast onderzoek ik ook hoe behavioural change gestimuleerd kan worden, iets waar ik al veel mee bezig ben afgelopen jaren.

Studenten in het bijzonder zijn niet zo bezig met waar producten vandaan komen. Het blijkt dat veel studenten vooral afgaan op prijs en hoe het eruit ziet. Is het leuk voor mij? Omdat het tegenwoordig door het internet zo makkelijk aan te komen is, 24-uurs beschikbaarheid, is het een groter probleem dan ooit. Sites als Aliexpress en Wish, maar ook Bol zijn voorbeelden van websites waarbij nog niet wordt gekeken naar circulariteit van hun producten.

Op het moment leven we vooral in een lineaire economie. Veel producten zijn gemaakt voor eenmalig gebruik, of gaan vaak niet heel lang mee. Telefoons en computers zijn al snel gedateerd en worden vaak na 2-5 jaar weer vervangen door een nieuwe. Op het moment is de overheid van Nederland bezig met de lineaire economie ombuigen naar een circulaire economie. Er zijn al veel maatregelen wat betreft afvalverwerking, maar er is nog geen focus op nieuwe producten en het design daarvan. 

 

Wat ik studenten (of eigenlijk iedereen) zou kunnen aanbevelen is overstappen van consumeren naar gebruiker. Een makkelijk voorbeeld is de overstap van CD'tjes naar Spotify of Deezer.
Bo Conrads
Ing. Bachelor grafisch ontwerp
Scroll Up